Over Zanglust

Geschiedenis

Zanglust is in 1941 opgericht als gevolg van de algehele mobilisatie in de tweede wereldoorlog. Zowel het Hervormde Kerkkoor als de Gereformeerde Zangvereniging uit Ambt Hardenberg waren hierdoor mannelijke leden kwijtgeraakt en door te fuseren konden beide koren vierstemmig blijven zingen. Na de oorlog was iedereen zo aan elkaar gehecht dat men ervoor koos om één koor te blijven. In een tijd van grote verzuiling was dat een opmerkelijk besluit.

Toen Hardenberg in de jaren 70 welvarender werd en er meer mensen van buitenaf kwamen wonen groeide het koor in omvang en konden ambitieuzere concerten worden georganiseerd. Met de komst van dirigent Wolfried Kaper (1978) werd Zanglust in plaats van een zangkoor dat stukken uit oratoria zong een oratoriumvereniging die avondvullende stukken uitvoerde. Maar naast oratoria hield Zanglust ook altijd ander repertoire in portefeuille, zoals Afro-Amerikaanse Spirituals, Christmas Carols en Musical Songs. Hierdoor is Zanglust door de jaren heen een beweeglijk koor gebleven met zangers die jong zijn van hart. Met het speciale repertoire werden benefietconcerten gevuld in samenwerking met andere partners. Zo vroegen we aandacht voor Amnesty International, Warchild, Bäume für Uganda, Steun aan Vluchtelingen, enz. 

Wolfried Kaper

Tot ons groot verdriet overleed tijdens de corona lockdown dirigent Wolfried Kaper. Meer dan 40 jaar had hij Zanglust gedirigeerd en het koor was onder zijn leiding uitgegroeid tot een begrip in Hardenberg. Een opvolger vinden leek een onmogelijke klus, maar het is gelukt en toen alle koren na de coronaepidemie de repetities mochten hervatten had Zanglust een nieuwe dirigent: Joan Jonkman.

Dirigent Joan Jonkman

Joan Jonkman (1969) kreeg muziek met de paplepel ingegoten en begon al op 5-jarige leeftijd met muzieklessen. Tegen de tijd dat ze afgestudeerd was aan het Zwols Conservatorium speelde ze op hoog niveau bugel, saxofoon en piano en was haar stem ontwikkeld tot die van een klassiek geschoolde sopraan. Ze vervolgde haar studie richting directie en is nu bevoegd HAFABRA- en koordirigent. Op het moment heeft Joan naast Zanglus nog een aantal andere koren onder haar leiding nl.: “Heino Vocaal” uit Heino, het vrouwenkoor “Gioia” uit Zwolle, het “Sallands Vrouwenkoor” uit Wijhe, Vrouwenkoor “Sarabande” uit Ommen, Theaterkoor “Caecilia” uit Kampen en uitvaartkoor “Dolorosa” in de regio Zwolle. Daarnaast begeleidt zij diverse zangers, koren en instrumentalisten op de piano.

Joan Jonkman

Praktische informatie

Zanglust repeteert iedere maandagavond van 20.00 tot 22.00 in de Höftekerk in Hardenberg, adres: Lage Doelen 3.

Voor snel contact bel of mail naar: 

Onze voorzitter Geralda Rohaan 0523-852168  voorzitter@czov-zanglust.nl

Onze secretaris Anneke Hamberg 0523-261651 secretaris@czov-zanglust.nl